Psykolog Mikael Steen


Terapi


Der kan være mange grunde til, at vælge at gå i terapi. Det kan være et konkret problem eller nogle symptomer der forstyrrer livet. Det kan være en angstfølelse eller en følelse af mindreværd. Andre gange er det en livsforandring, en sorg, eller en eksistentiel krise, der udløser et behov for terapi eller samtaler med en psykolog. Det kan også være fortidige traumers indflydelse på det nuværende liv. Eller en fornemmelse af, at der er nogle mønstre der forstyrrer livsudfoldelsen og de forhold man er en del af.

 

Ved første samtale vil vi typisk begynde at afdække de årsager der har ført dig i terapi. Vi vil også sætte en retning for terapien.  

I samtalerne er det er først og fremmest vigtigt for mig, at du oplever dig forstået og føler dig tryg. Og at vi holder fokus på det, der er vigtigt for dig.

 

Min tilgang til terapi tager afsæt i psykodynamisk teori, hvilket indebærer ideen om, at vores bevidsthed og adfærd påvirkes af ubevidste mønstre. 

Disse mønstre kan fungere som beskyttelse mod dybere smertefulde emotioner. Problemet med disse mønstre er, at de udover at beskytte os, også kan fastholde os, virke drænene, og forhindre os i at opfylde vigtige behov og udleve vores værdier.

 

I praksis arbejder jeg hovedsageligt med emotionsfokuseret terapi, I emotionsfokuseret terapi arbejdes udfra tilknytningsteori i kombination med systemisk og eksistentiel/humanistisk oplevelsesorienteret terapi. I terapien er der fokus på at skabe tryghed til at udforske, bearbejde, integrere og udtrykke sine dybere emotioner med det formål at skabe en mere sammenhængende, autentisk og hel tilværelse. Emotionsfokuseret terapi er en forskningsbaseret psykoterapi der hjælper med at udvikle større følelsesmæssig intelligens og sikkerhed i sig selv og i sine forhold. Terapien hjælper dig med at genkende de gentagne emotionelle reaktioner og positioner du (og din partner eller familiemedlem) sidder fast i. Terapien hjælper til bedre at bearbejde, udtrykke og organisere følelser, ændre relationelle positioner og udvikle større tryghed i, og forbindelse med, dine værdier og behov. Metoden er virksom både som indviduel og parterapi, og har god effekt i forhold til flere problemstillinger herunde: forholdsproblemer, kommunikationsproblemer, kontrolproblemer, tilknytningsproblemer og traumer, følelsesmæssig undertrykkelse, angst, sorg, depression og håndtering af livsændringer og eksistentielle kriser.

 

I mit arbejde tilpasser og kombinerer jeg den emotionsfokuserede terapi, ved behov, med metoder fra dialektisk adfærdsterapi.

Dialektisk adfærdsterapi er en terapiform der har gode strategier og tiltag overfor bl.a problemstillinger som misbrug og impulsive -og selvskadende handlinger. I dialektisk adfærdsterapi kombinereres teknikker til problemløsning og følelsesregulering, med andre strategier, som krisefærdigheder, accept og mindfulness.